2012. május 7., hétfő

Fogászaton jártunk

Emmával már jóideje tervben van hogy leszedetjük a fogkövét, az utóbbi időben sokat beszélgettünk a témáról. 
Nemrég azt mondta fáj a foga, így a múlthéten kértem időpontot. Ma fél egyre voltunk hivatalosak a rendelőbe, ahol egy nagyon kedves, tündéri- aranyos doktornéni várt minket. Beszélgettünk kicsit, majd lifteztünk a székkel, aztán megvizsgálta Emmát. Azt hitte a dolktornéni, hogy csak ismerkedni megyünk, de mondtam hogy mi Emmával azt beszéltük meg, hogy "leradírozzák" a fogkövét. Így mivel Emma nagyon is segítőkész volt, és ügyesen tartotta a száját, el is kezdődött a kezelés. Átvettem az aszisztensi feladatokat, fogtam a kezét, és tartottam a szívókát. Nagyon büszke vagyok nagyobbikomra! Olyan ügyes volt, le a kalappal elötte. :) Meg sem rezzent, nem nyafogott, mondták is hogy korához képest nagyon is éretten viselkedett. 
Ami sajnos nem a legjobb az az, hogy nyelvlökéses nyelése van, ami később fogszabályozást tesz szükségessé.
Ezen kívül logopédiára is szükség van, de nem lehet pontosan tudni mikor érdemes elkezdeni, így az óvoda logopédusát fogom megkérni lessen rá Emmára, és segítsen.
És még valami... Mozog a bal felső metszőnk kicsit. Emma tegnap már mondta, de én nem tudtam eldönteni. Hihetetlen hogy lassan fogváltásba kezdünk... :)  

Nyelvlökéses nyelés:

Meghatározás 

A nyelvlökéses nyelésre, vagy infantilis nyelésre jellemző, hogy a nyelés folyamán a nyelv rendszerint a szájtérben laposan helyezkedik el, vagy mivel a két fogsor nem záródik megfelelően, a nyelv hegye kicsúszik a fogak közül elöl vagy oldalt. Emellett az ajkak záródhatnak.
Ez a nyelési forma csecsemő- és kisgyermekkorban fiziológiásnak tekinthető, de előfordulása az életkor növekedésével csökken, és idővel megszűnik. Általában a vegyes fogazat kialakulásától tekintjük a nyelvlökéses nyelést károsnak.

Okai
  • Hátterében leggyakrabban az ujjszopás, illetve a szoptatás elmaradása állhat. Az anyamellből való táplálásnak fontos szerepe van, hiszen ez nagy izomtréninget igényel a csecsemőktől. Sok esetben találkozunk azzal, hogy szoptatás helyett nagylyukú cumisüvegből etetik a kisbabát, miáltal nem megfelelően fejlődnek a gyermek ajak- és nyelvizmai.
  • Az ujjszopás miatt is kialakulhat, mivel az egy rendellenes nyugalmi helyzetet rögzít, nem tud a fogsor záródni, a nyelv kicsúszik, laposan fekszik a szájtérben. Négy éves kor után, ha már a gyermek nem szopja az ujját, helyreállhat.
  • Az öröklésnek is lehet meghatározó szerepe a nyelvlökéses nyelés kialakulásában, mely hajlam formájában jelentkezhet, a fogazat eltéréseiben, harapási, állcsont, beszédkészség, koordinációs készség jellegzetességeiben.
  • Oka lehet továbbá még a túl nagy orrgarat vagy torokmandula, mely esetében másodlagos tényezők hatására válik renyhévé a szájkörüli izmok és nyelv izomtónusa.
Kik a veszélyeztetettek? Figyelemfelhívó jelek:

Normál nyelés esetén a nyelés közben a nyelvhegy fent helyezkedik el, oldalt zárt képez az oldalsó fogakhoz és a nyelvhát is záródik a szájpadláshoz. A nyelv fokozatosan hátra csúszik perisztaltikus mozgással.
A nyelvlökéses nyelést renyhe izomműködés jellemzi, közben az arc izomzatában (ajkak izomzatában) kompenzatív mozgás figyelhető meg.
Az infantilis nyelés különböző fogrendellenességekkel és jellegzetes beszédhibával társul (általában a t, d, l, n, sz, z , c, s, zs, cs, hangok ejtésekor kicsúszik a nyelv hegye a fogak közé).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése